Demokrati eller EU?

Malte B

Malte Bang, Kandidat til EU-parlamentet

Hver gang EU får mere magt, bliver din indflydelse over din egen hverdag mindre. Beslutningerne bliver taget langt væk fra os alle sammen i et system, der er grundlæggende udemokratisk.

Vidste du f. eks, at de eneste, der kan stille nye forslag i EU systemet, er EU-kommissionen? En gruppe mennesker, som vi ikke har stemt på. Vidste du, at gennemsigtigheden omkring lobbyister er dårligere i EU, end den er i USA? Eller vidste du, at det er indskrevet i EU’s traktat, altså den, der svarer til grundloven, at landene løbende skal udvide deres militær? Der er altså tale om konkret politik, der er indskrevet i traktaten og dermed er hævet over alle folkevalgtes magt. Og det er bare et af mange politikområder.

Hvis man vil have det mest sikre billede af EU’s demokrati, skal man dog se på politikken og spørge: Har det virkeligt befolkningens opbakning? Der er langt mellem danskere, der ikke bakker op om den danske overenskomstmodel. Alligevel ser vi, at EU gang på gang truer den på eksistensen. Mange i Nordeuropa ønsker, at vi skal investere os ud af krisen. Alligevel ser vi EU’s finanspagt diktere nedskæringsvejen. Jeg tror ærligt talt også, at et flertal af danskerne ønsker, at man ikke finder salmonella i vores kølediske. Men i EU er retten til at eksportere salmonellakød vigtigere end befolkningens ret til at bestemme, om vi vil have det. Det er i strid med alle demokratiske principper og understreger, at hver gang, der bliver mere EU, bliver der mindre demokrati. I Folkebevægelsen mod EU kæmper vi for mindre EU og mere demokrati.

Dette indlæg blev udgivet i Arkiv. Bogmærk permalinket.