– Schengen-aftalen har ført til en svækkelse af kontrollen kriminelles adgang til Danmark. Det er derfor på tide, at vi undersøger mulighederne for, at de nordiske lande trækker sig ud af Schengen, udtaler Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU.
I 2001 trådte de fem nordiske lande ind i det såkaldte Schengen-samarbejde, der i dag inkluderer Norden og EUs gamle medlemsstater med undtagelse af Irland og Storbritannien.
– Ophævelsen af paskontrol mellem Norden og det gamle EU giver problemer med kriminelles menneskers færden på tværs af grænsen til Danmark. En genindførelse af en venlig og ikke-diskriminerende paskontrol ved grænsen sydpå kan være med til at dæmme op for narkohandel og kriminelles adgang til Danmark, udtaler Ditte Staun, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.
– Schengen-aftalen rummer også mange andre problemer. Vi kan vi f.eks. ikke være sikre på at andre myndigheder i Schengen-området deler de danske opfattelser af, hvem der skal være uønskede personer i Schengen-området. Dette var f.eks. tilfældet, da Frankrig satte en Greenpeace-aktivist fra New Zealand på listen over uønskede personer i Schengen-området, understreger Ditte Staun.
Hun minder om, at Schengen-informationssystemet, det såkaldte SIS, også handler om indsamling af en bred vifte af politioplysninger til flere formål og, at hele dette system ligger uden for reel demokratisk og retlig kontrol.
– Det er naturligt og ønskeligt, at de nordiske lande træder ud af Schengen-aftalen. Vi er gået sammen i en uproblematisk, enkel og meget fordelagtig pasunion og har alle de samme problemer med hele Schengen-aftalen, siger Ditte Staun.
arkiv 2007-01-21