Grundlovsmøde 2020 i Riis Skov er aflyst

Kære Folkebevægelsen mod EU i Århus

Hermed et lidt længere politisk skriv om udviklingen i EU i denne tid. Som det siges, så skal man nemlig aldrig lade en god krise gå til spilde og EU har fuld fart på med nye tiltag i skyggen af corona allerede i morgen og nedenstående kan forhåbentligt kaste lidt lys over det.

Allerførst dog endnu en ærgerlig aflysning, idet forsamlings-forbuddet stadig er gældende over 10 personer er årets Grundlovsmøde 2020 aflyst. Vi vil i stedet lave noget video, som kan ses og deles på de sociale medier.

Kæmpe EU-tiltag på vej – fælles gæld og euro

Onsdag den 27. maj ventes Kommissionen at fremlægge både budget og udkast til en fælles fond, hvor EU dels vil pumpe budgettet op efter Storbritanniens exit og forventeligt vil foreslå en fælles gældsætning på intet mindre end 3.700 mia. kroner efter fælles forslag fra Macron og Merkel. Især det sidste er et gigantisk nybrud.

Herhjemme har regeringen, SF og de borgerlige afvist planen, og Danmark er gået sammen med Østrig, Holland og Sverige i det, som noget nedladende er blevet døbt sparebanden. Men det handler ikke kun om penge og besparelser eller ej, selvom beløbet er gigantisk og kommer oveni, at det i dag netop er kommet frem, at den første regning for corona herhjemme kræver lån for 294 mia. kroner. Det handler derimod om et ekstremt vidtgående skridt i føderalistisk retning.

EU, Macron og Merkel ønsker fælles lån, hvor alle lande hæfter samlet og så kan EU give pengene i støtte som en anden finansminister. Danmark m.fl. ønsker, at det gives som lån til de enkelte lande, som selv hæfter for deres gæld og så kan der følge krav om grøn omstilling, god regeringsførelse og reformer med, hvis ikke de kan betale.

Personligt er jeg ikke fan af nogen af modellerne. Alt efter hvilke krav, der stilles til låntagerne i den danske model, så kan det have stor negativ betydning, som vi så i den græske gældskrise. Men jeg er lodret imod Merkel og Macrons planer, som er enormt vidtgående.

Hvis man sammenligner med USA’s historie, så var året 1790 skelsættende, da man her efter den amerikanske uafhængighedskrig for første gang samlede de amerikanske staters gæld under forbundsregeringen.

Det kaldes i økonomisk teori for Hamilton-øjeblikket efter den første amerikanske finansminister Alexander Hamilton. Det var dette som samlede Amerikas Forenede Stater og bandt dem til forbundsregeringen, simpelthen fordi staterne var bundet af deres gæld og det var fødslen på moderne føderalisme, ifølge en lang række forskere.

Det er lige nøjagtigt dette, som nu forsøges indført i EU med Macron-Merkel planen, som vil binde nationalstaterne til EU i fremtiden og sikre, at nye magtbeføjelser kan flyttes til Bruxelles. Det bliver en de facto EU-forbundsregering, som har magt over de enkelte lande via en fælles finans og gældspolitik. Også selvom man ikke siger det højt.

En så stor fælles gæld er en enorm knortekæp bag ryggen, som kan få landene til at makke ret.

Det er derfor, at selv Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen, som ofte betegner sig som jubeleuropæer har udtalt:

Det vil være et meget stort skridt i retning af en føderalistisk udvikling, hvor Europa bliver et land med en fælles finanspolitik. EU består af selvstændige lande, der samarbejder – og viser solidaritet og hjælper hinanden. Men fælles lån vil være at gå for langt” DR.dk 22. maj (link nederst).

De Radikale er for Macron-Merkel planen, mens Enhedslisten ikke er afvisende overfor den, da de ser det som ”solidarisk” at give støtte til landene i stedet for at låne og regner optimistisk med at kunne stille grønne krav til planen. Dermed overser de totalt det føderalistiske i den fælles gældsætning.

Tvungen euro?

Et fingerpeg om, hvad den politiske magtcentralisering, som ligger i en fælles gældsætning skal bruges til kom måske i et lækket notat bragt i avisen Frankfurter Allgemeine forleden (link nederst). Her kan man læse, at det er planen, at alle lande skal være med i euroen senest i 2025 og samtidig drømmes der højt om en fælles eurofinansminister med eget budget og fælles arbejdsmarkedsreformer herunder fælles arbejdsløshedsforsikring, som kan blive en bombe under danske a-kasser. Dette passer som fod i hose med teorien om EU’s Hamilton-øjeblik.

De bliver dermed et meget meget afgørende politisk slagsmål, som vi vil se de kommende dage. Den fælles gældsætning skal vedtages med enstemmighed, så Danmark kan sammen med de tre andre lande blokere for planen, hvis de kan modstå presset. Tiltag begrundet i gælden kan så efterfølgende vedtages med flertalsafgørelser, hvor vi kan stemmes ned og trues med knortekæppen, så det er nu, at det gælder.

Samtidig lægger Kommissionen også op til at udvide de normale budgetter, så Danmark skal betale 25 mia. om året i stedet for ca. 20. I dag får vi ca. 10 mia. retur til diverse støtteordninger, som vi ikke selv bestemmer og dette vil ikke stige, selvom regningen stiger. Vores EU-underskud vil altså vokse.

Jeg frygter personligt, at det ender med en lokumsaftale, hvor Macron-Merkel-planen gennemføres og vi måske får lidt rabat eller en mindre stigning. Dette vil være skidt, da det vil gøre det meget dyrere at træde ud af EU igen pga. gælden, vi skal hæfte for, og politisk vil det være en katastrofe i form af øget magt til EU-systemet.

Uanset hvordan det ender, så er EU i en enorm krise.

Det har vist sig aldeles uden betydning hidtil i coronakrisen. Tvært imod har dets mange anbefalinger om besparelser på sundhedsvæsenet udhulet de nationale sundhedsvæsener.

Hvis planen om fælles gældsætning lykkes, så står EU enormt styrket i den centrale magt, men dette kan åbne op for andre slagsmål. Vil Kommissionen som et kompromis med Danmark, Sverige, Holland og Østrig kræve så strenge modydelser for støtten, at EU-modstanden blomstrer op i Sydeuropa igen? Vil budgetforhandlingerne sprænge unionen? Hvordan går det med Brexit? Ender Danmark med at få en ny euroafstemning, som kan betyde vejen ud af EU?

Der er mange bolde i luften, og jeg håber, at ovenstående kan inspirere til, at I diskuterer EU med jeres familier og naboer og på de sociale medier.

Rigtig god grundlovsdag, når den kommer. Også selvom vi må undvære vores hyggelige komsammen i skoven.

Jakob Lindblom
Formand, Folkebevægelsen mod EU i Århus

LINK

Tysksproget link til Frankfurter Allgemeine:

 https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/konjunktur/eu-kommission-fordert-mehr-geld-fuer-den-eurozone-15026944.html

Link til partiernes holdning til Macron-Merkelplanen:
https://www.dr.dk/nyheder/udland/stoettepartier-presser-regeringen-om-faelles-eu-laan-det-er-i-vores-egen-interesse

https://www.bt.dk/politik/mette-f.-kaemper-som-en-loeve-alligevel-risikerer-danmark-eu-nederlag

Dette indlæg blev udgivet i Aktivitet. Bogmærk permalinket.