10 argumenter for at bevare retsundtagelsen i EU

Af Lave K. Broch

Danmarks statsminister og toppen i SF, S, R, V og K vil have folkeafstemning om Danmarks retsundtagelse i EU. De vil, at vi helt eller delvist skal indlemmes i EU’s overnationale retspolitik. De støtter desuden, at EU’s politimyndighed, Europol, bliver til en overnational politimyndighed. Det synes jeg er en meget dårlig idé!

Her er 10  argumenter imod at afskaffe retsundtagelsen i EU:

1. Mere demokrati med retsundtagelsen. Vi har størst indflydelse på retspolitikken, hvis vi bevarer retsundtagelsen. Med retsundtagelsen kan vi stille folketingspolitikerne til ansvar for den retspolitik, der føres i Danmark, og det er Folketinget, der kan ændre lovene.
2. Mindre demokrati uden retsundtagelsen. Hvis vi ændrer retsundtagelsen til en tilvalgsordning eller afskaffer den, så bliver det EU-kommissionen, der får monopol på at stille lovforslag inden for det retlige område, og det vil blive næsten umuligt at ændre på retspolitikken, når den først er vedtaget i EU. Det vil være en svækkelse af demokratiet.
3. Afgivelse af suverænitet på retsområdet er en ensrettet vej også med tilvalgsordningen. Så længe vi er med i EU, vil det ikke være muligt for fremtidige folketing at trække områder inden for retspolitikken tilbage fra EU, hvis vi en gang har givet dem til EU.
4. Nej til overnationalt politi i EU. Regeringen ønsker en folkeafstemning, fordi EU´s politienhed, Europol, skal blive en overnational politimyndighed. Men hvorfor skal EU have et overnationalt politi? Er drømmen et EU-FBI? Og hvad vil det på sigt betyde for dansk politi?  Hvem skal holde øje med Europol, der er en meget lukket størrelse? Og hvordan kan vi retsforfølge Europol-ansatte, hvis de mistænkes for at have begået ulovligheder?
5. Nej til, at EU skal bestemme, om danske borgere skal overvåges! Et af de områder, som kan forventes at blive overnationalt, er overvågningen af borgerne. Det betyder, at EU vil kunne lave regler om overvågning af borgernes sms´er, e-mails og telefonopkald, uden at et enigt Folketing kan ændre på dem efterfølgende.
6. Nej til overnational terrorlovgivning i EU! EU har en terrorliste, der har været til stor skade for fredsarbejdet i verden. F.eks. var EU’s terrorstempling ødelæggende for fredsprocessen i Sri Lanka. Danmark skal på linje med Norge kunne udtræde af EU’s terrorliste. Det vil ikke være muligt, hvis vi giver EU overnational magt over terrorlovgivningen.
7. Nej til overnational EU-strafferet. EU skal ikke bestemme over den danske strafferet. Det vil kunne true retssikkerheden i Danmark og være til skade for demokratiet.
8. EU-landene har forskellige retssystemer og fængselsforhold. Danske borgere, der udleveres til andre EU-lande, har ikke samme grad af retssikkerhed, som i Danmark. I nogle lande er graden af korruption meget høj, og det gælder også inden for retssystemerne. Hvis vi bevarer retsundtagelsen, kan Danmark træde ud af EU’s arrestordre. Hvis arrestordren bliver overnational fanger bordet.
9. Danmark skal ikke blive en delstat i en kommende EU-stat! EU er ved at udvikle sig til en statsdannelse, og en overnational retspolitik med en overnational politistyrke er en del af dette projekt. Danmark skal ikke blive en delstat i Europas Forenede Stater.
10. Vi kan og skal samarbejde internationalt, uden at vi afgiver suverænitet! Vi kan samarbejde internationalt i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet, også hvis vi bevarer retsundtagelsen. Vi vil fortsat være med i Interpol, og vi kan etablere et samarbejde med Europol, netop som Norge, Island og Schweiz har gjort det.

Følg Lave k. Broch på facebook: www.facebook.com/lavekbroch

Dette indlæg blev udgivet i Retsundtagelsen og tagget . Bogmærk permalinket.