EU til kamp for salmonellaens fri bevægelighed

Malte B

Malte Bang er Kanidat til EU-Parlamentet

EU står på mål for din frihed og dine rettigheder. I hvert fald hvis du er et stykke kyllingekød med salmonella. Hvis du derimod er en dansk forbruger ser situationen noget anderledes ud.
I Danmark er vi rigtigt gode til det med fødevaresikkerhed, og salmonella findes i meget lille grad i Danmark. Derfor har danske politikere ønsket at lave strenge regler så kyllingekød i danske kølediske generelt er salmonellafrit, uanset hvilket land det kommer fra.
Det er bare ikke tilladt for EU. Det er nemlig i strid med princippet om varernes fri bevægelighed, og det er tilsyneladende vigtigere end vores sundhed. Når der er lande der producerer salmonellakød og gerne vil sælge det i hele EU, så er det en rettighed de har, og en rettighed EU er klar til at stå på mål for. Så må vi andre jo indordne os under det. 
Desværre at dette blot et ud af mange eksempler på at principperne om bevægelighed trumfer alle hensyn til mennesker og miljø. Et kendt eksempel var spørgsmålet om hormonforstyrrende kemikalier i babylegetøj, hvor Danmark måtte kæmpe en hård kamp for at kunne forbyde bisfenol A som EU tillod. Et andet er spørgsmålet om social dumping hvor EU gentagne gange har begrænset fagforeningernes ret til at konflikte for at arbejde i Danmark foregår på dansk overenskomst.
Det er altså blandt de ting du skal tage stilling til når du skal stemme d. 25. maj. Ønsker du et samfund hvor retten til at sælge sundhedsskadeligt kød er vigtigere end retten til at slippe for at spise det? Ønsker du et system hvor principper om fri bevægelighed altid bliver prioriteret højere end hensynet til mennesker og miljø? I Folkebevægelsen mod EU siger vi nej.

Følg Malte på:
Facebook.com/MalteBang1

Dette indlæg blev udgivet i Arkiv. Bogmærk permalinket.