Aktuelt fra Unionen

Allan VesterlundPodcast serie med Allan Vesterlund, flittig aktivist og medlem af bestyrelsen i Folkebevægelsen Mod EU i Århus, pt ansat som praktikant hos vores MEP Rina Ronja Kari i EU-parlamentet.
Det kommende halve år vil du her kunne lytte til Allans indtryk fra Belgien og Frankrig, og ikke mindst fra det vigtige arbejde med at følge med i EUs planer for “en stadig snævrere union”.

Episode 1 – Flygtning (Den 13. september 2015. kl. 13)

Efter de første to uger som praktikant i EU-parlamentet fortæller Allan Vesterlund om lange og begivenhedsrige dage med tonsvis af papirer der skal stemmes om i parlamentet.
Det vigtigste spørgsmål som alle har diskuteret har været de mange flygtninge der er kommet igennem de seneste måneder, I EUs “state of the union” tale i onsdags gav Juncker indtryk af at EU kan levere en løsning, men EU kan kun en ting og det er at sætte bureaukrati og grænser og kvoter på alt, også når der gælder mennesker på flugt.

Episode 2 – TTiP og ISDS (Den 27. september)

Allan Vesterlund forklare hvad TTiP er for en størelse og fortæller at EU-Kommissionen er kommet med en plan for en reform af den særdomstol, som skal inkluderes i TTIP. Særdomstolen, før kendt som investor-stat-tvistbilæggelse (ISDS), giver virksomheder mulighed for at sagsøge nationalstater på baggrund af lovgivning, der mindsker virksomhedens forventede profit. (TTiP og offentlige serviceydelser)

Episode 3 – Fælles regler Europæiske valg (3. oktober)

I episode 3 fortæller Allan om de argumenter som der bliver brugt for forslaget: “ændrede almindelige direkte valg af medlemmerne af Europa-Parlamentet” – Det er bl.a. ønsket om at skabe en Europæisk offentlighed og en større legitimitet til EUs institutioner.

Episode 4 – Økonomi og EU-parlamentet (18. oktober)

I episode 4 fortæller Allan om Junker der er taget i at lyve for parlamentet. Og kommer ind på de indviklede regler i EU-parlamentet for tildeling af penge til politisk materiale.
Niels Dyrholm fortæller om erfaringer fra en panel debat om retsforbeholdet.
Og så er der en kapitalmarkedsunion under forberedelse. Og der har været EU-topmøde der indgik en aftale med Tyrkiet om at skærpe deres grænsekontrol så flygtningen ikke sniger sig til Grækenland.

Episode 5 – Terrorangreb i Paris – Malta flygtninge konference (14. november)

Overskrifter i episode 5:
– Terror i Paris bør ikke føre til automat reaktion, men til reflektion.
– Flygtningekonference på Malta.
Kritisk evaluering af det Europæiske Cemester (alt vedr. koordinering af landenes økonomi).
– alt tyder på opbakning til at igangsætte forhandlinger om en ny trakat der vil samle alle de økonomiske aftaler under EU.
– To spørgsmål fra gaden om retsforbeholdet.
– Budget afstemning, forslag om mindre løn til EU-parlamentarikerne bliver nedstemt – igen.

Dette indlæg blev udgivet i Podcast serie Aktuelt fra Unionen og tagget , . Bogmærk permalinket.