Nej til Patent på frø og planter

monsanto-patents-sue-farmers.si

Det Europæiske Patent-kontor (EPO) i München har de sidste par år haft travlt med at udstede patenter på konventionelt forædlede plantesorter. F.eks. sorter af broccoli, løg, salat, agurk og meloner. EPO har med disse mad-patenter gjort sig til redskab for store selskaber som Monsanto og Syngenta.

Den grundlæggende forskel mellem patent på nye tekniske opfindelser som brødristere og barnevogne, og patent på planter og dyr, er at levende organismer kan formere sig. Patenthaver kan begrænse brugen af såfrø og afkom, og forbyde videre avl og forædling på patenterede husdyr og såfrø. Dette er en alvorlig trussel mod fremtidens madsikkerhed, fordi madproduktionen har brug for nye plantesorter og dyreracer i takt med kontinuerlig udvikling af nye skadedyr og plantesygdomme.

Efter det gældende lovværk (den europæiske patent-konvention), som også EPO er underlagt, kan der ikke gives patent på konventionelt forædlede planter og dyr, i modsætning til de gen-modificerede organismer (GMO). Men EPO har gennem sin praksis undermineret skillelinjen.

Heldigvis er det sådan, at landenes nationale domstole har sidste ord om hvorvidt et patent kan håndhæves i landet. I f.eks. Danmark er domstolenes praksis mere restriktiv: ikke alle EPOs patenter får retsgyldighed i Danmark.

Hvis EUs patent-domstol bliver til noget, og hvis Danmark tilslutter sig, så er de danske domstole ude af billedet i forhold til mad-patenter, og landet ligger åbent for Monsanto o.l.
Danmark bør yde sit bidrag til at forhindre at EPO, gennem patent-domstolen, får frie hænder til at gøre det meste af Europa til “Monsanto-land”.

Så husk 25. maj: stem NEJ til patent-domstolen!

Læs mere:
Ny EPO-skandale: den europeiske patentsjefen bør gå av! (norsk)
Monsanto bio-piracy supported by European Patent Office (engelsk)

Dette indlæg blev udgivet i Arkiv, Patentdomstol og tagget . Bogmærk permalinket.