EU-hæren på mision i Tchad

Mens franske og irske soldater gør sig klar til at deltage som EU-soldater i en afrikansk borgerkrig, har SF besluttet, at de vil afskaffe den militære undtagelse. Operationen i Tchad er i følge EU-parlamentsmedlem, Søren Søndergaard, et forvarsel på hvad en EU-hær skal lave.

SFs beslutning om afskaffelse af undtagelserne (også kaldet forbeholdene) har skabt intern uro. Erik Bach, medlem af hovedbestyrelsen, valgte at melde sig ud og stifte Folkesocialistisk Alternativ: “Ophævelsen af forsvarsforbeholdet vil medføre en evig kamp om der er FN grundlag bag militære aktioner, eks. som ved Irakkrigen,” understreger han. SFs formand, Villy Sønvdal, er dog ikke så bekymret, fordi han håber på en aftale med Anders Fogh Rasmussen om at Danmark ikke må gå i krig uden et FN-mandat.
En ordning som Søren Søndergaard, dog ikke giver meget for:
– Det er for snæversynet af SF kun at tænke på Danmark og ikke på resten af Europa eller verden. SF’s stilling sikrer i bedste fald at Danmark holdes udenfor aktion, hvis der ikke foreligger et mandat, men hvad med resten af EU? Hvorfor accepterer SF overhovedet en Lissabon-traktat, som indeholder muligheden for at EU kan gå i krig uden et FN-mandat?

Frankrigs interesser
Debatten om EUs militære rolle er ikke unik for Danmark, men raser på fulde drøn i andre dele af Europa. Særlig aktuel er den blevet med udsigten til at EU-soldater under fransk ledelse skal til den tidligere franske koloni Tchad, hvor oprørsgrupper bekæmper en fransk-støttet regering.
I Irland, hvor regeringen har besluttet at sende soldater, er debatten særlig ophidset.
– Idress Deby regimet har et problem når det gælder menneskerettigheder og korruption. Det er ingen hemmelighed at regimet er støttet politisk og militært af Frankrig, lyder kritikken fra Aengus Ó Snodaigh, medlem af det irske parlament, hvis påstand om præsident Idress Deby støttes af Amnesty Internationals nyeste rapport fra Tchad.
Menneskerettighedsaktivister og journalister bliver ifølge menneskerettighedsorganisationen forfulgt og civile henrettet uden rettergang.
Den irske kritik støttes af Søren Søndergaard:
– Tchad er et skræmmebillede på EUs militære arrangement. Der er ingen grund til at sætte en EU-hær bag Frankrigs lyssky stormagtsinteresser. Operationen i Tchad burde få en klokke til at ringe for Villy Søvndal.
Klokkerne ringer i hvert fald for irske Ò Snodaigh: “Faktum er at der er meget lidt information omkring operationen, meget lidt information omkring mandatet, ingen information vedrørende finansiering og grundlæggende tvivl om formålet med missionen. Vi mener at flere militære EU-operationer vil øge militariseringen af EU og danne grobund for kommende militære interventioner med baggrund i den nye Reformtraktat.”

Minerydning
SFs begrundelse for afskaffelse af undtagelsen er ikke støtte til Frankrig, men i stedet at undtagelsen forhindrer Danmark i at deltage i f.eks. minerydninger. Denne opfattelse deler Søren Søndergaard dog ikke:
– Danmark kan sagtens deltage i minerydningsaktioner gennem FN. Vil man gerne lave mere minerydning er der masser af lande, hvor mennesker sprænges i småstykker. Det er bare at komme afsted. Begrundelsen for SFs ændrede holdning fortoner sig i følge Folkebevægelsens medlem af parlamentet i tågerne:
– Det er svært at forstå hvorfor SF har taget denne beslutning, hvis det da ikke i virkeligheden handler om at gøre sig klar til at komme med i en regering efter et kommende valg.
For den nu tidligere SF’er, Erik Bach, er den ændrede holdning i SF et spørgsmål om ideologi: “Det er Nyt Europas politik, der har vundet og det ødelægger SFs ideologiske grundlag. Fred kommer kun på tale i institutioner som EU, når der er økonomiske interesser bag. Det er i stedet FN, der bør være aktør i løsning af konflikten. Derved kan det undgås, at vi bliver spændt for en fransk vogn”, siger folkesocialisten.

arkiv 2008-04-28

Dette indlæg blev udgivet i Arkiv. Bogmærk permalinket.