Hvad mener den danske regering egentlig om EU’s militarisering?

Af Lave K. Broch

Hvis regeringen virkelig er så glade for militarisering af EU, så vis politisk mod og lad befolkningen stemme om forsvarsforbeholdet, men lad være med det fifleri.

EU-toget er på vej i retning af en militær union. Den tyske kansler Merkel og den franske præsident Macron står i lokomotivet og råber, at målet er en EU-hær!

Den franske finansminister Bruno Le Maire bliver så vild i varmen, at han udbrister, at målet er et EU-imperium (Handelsblatt.com den 11/11).

Løkke og hjort på perronen

Danmarks statsminister Løkke Rasmussen står på perronen. Han vil gerne med i toget, og derfor kritiserer statsministeren det danske forsvarsforbehold, men han siger samtidigt, at Danmark ikke skal være med i en EU-hær.

Forsvarsminister Hjort Frederiksen, der også står på perronen, siger, at Merkel og Macrons EU-hær kan ødelægge debatten om forsvarsforbeholdet (Altinget den 21/11). Løkke Rasmussen tilføjer, at danske virksomheder godt kan søge penge hos EU’s forsvarsfond, selv om vi har et forsvarsforbehold. Han taler om ”det muliges kunst” (JP.dk den 22/6).

Jeg ville ønske, at dette ikke var virkelighed, men desværre er EU’s militarisering speedet op.

De seneste par år har EU etableret forløberen til et militært hovedkvarter og en forsvarsfond, der skal sende hundredvis af milliarder skattekroner fra EU-borgerne – minus danskerne – til en våbenindustri, der eksporterer våben til regimer, der vedvarende krænker menneskerettighederne. Målet er, at forskning, udvikling og indkøb af nye våben skal støttes.

Derudover har EU oprettet et forstærket militært samarbejde, der kaldes PESCO. PESCO skal knytte de nationale forsvar i EU-landene tættere på hinanden. Kun Danmark, Malta og Storbritannien har takket nej til PESCO.

Utilfredshed i Irland

I mange af EU-landene er beslutninger om deltagelse i PESCO blevet taget så hurtigt, at debatten ser ud til at komme efter, at landene er indlemmet i PESCO. Det gælder ikke mindst i Irland, hvor mange er utilfredse med, at deres land pludselig vikles ind i EU’s militarisering.

Jeg var taler ved en irsk konference tidligere i år. Konferencen blev holdt i Dublins borgmesters hus, og der var mange medlemmer af det irske parlament, som var meget imod Irlands indlemmelse i PESCO, og som nu arbejder for at få Irland ud af PESCO.

Men tilbage til den danske regering. Hjort Frederiksen beklager, at Merkels og Macrons EU-hær ødelægger debatten om forsvarsforbeholdet. Det er bemærkelsesværdigt.

Målet må da være, at danskerne netop får diskuteret, hvad det er for et EU-forsvar, der er under udvikling. Regeringen ønsker vel, at enhver sten skal vendes, og at intet skal vel fejes ind under gulvtæppet, før danskerne eventuelt skal stemme om forsvarsforbeholdet?

Eller ønsker regeringen, at vi i Danmark skal have en debat, hvor vi ikke forholder os til, hvad Tyskland og Frankrig har for mål med EU’s militære union?

Stop fifleriet

Når Løkke Rasmussen taler om ”det muliges kunst”, forsvinder min respekt. Hvis regeringen virkelig er så glade for militarisering af EU, så vis politisk mod og lad befolkningen stemme om forsvarsforbeholdet, men lad være med det fifleri.

Jeres holdning til, om Danmark skal med i et EU-forsvar, men ikke i en EU-hær virker desuden besynderlig. Vil I have et nyt forbehold mod en EU-hær? Eller er jeres modstand mod en EU-hær helt uforpligtende kommentarer i den politiske debat.

For I mener jo ikke, at vi skal respektere Jens Otto Kraghs løfte fra 1972 om at danskerne skal forlade EF (EU), hvis englænderne træder ud, eller Poul Schlüters løfte om, at unionen ville være stendød, hvis danskerne stemte ja til det indre marked i 1986.

Uanset hvad, så skal Danmark aldrig med i EU’s militære projekt. Vi bør gå en helt anden vej. Vi skal arbejde for fred og fredsmægling gennem FN. Vi kan for eksempel bruge friheden, der er i vores forsvarsforbehold, til at støtte de norske fredsbestræbelser rundt om i verden.

Ja til fred, forsvarsforbeholdet og FN – Nej til EU’s militarisering!

Dette indlæg blev udgivet i EU Hæren. Bogmærk permalinket.