En menings”måling”: DR gør loyalt sin pligt.


Som bekendt er politikerens opgave i vore dages parlamentariske demokrati af pædagogisk art: at forklare vælgerne “nødvendighedens lov”. Hvis befolkningen vender tommelfingeren ned til politikernes plan, er problemet “at vi politikere ikke har været gode nok til at forklare sagen for vælgerne”.

DR er en public service kanal, og har derfor som opgave loyalt at assistere med at forklare “nødvendighedens lov” for vælgerne. DR har således fornylig foretaget en menings”måling” om nødvendigheden af at afskaffe af den danske rets-undtagelse. Denne “nødvendighed” fremgår yderligere af målingens resultat: flertallet af de adspurgte svarer på spørgsmålet, som det blev stillet, at, ja, undtagelsen bør “omdannes”. (I spørgsmålet er ordet “afskaffes” erstattet af det venlige og mere pædagogiske ord “omdannes”.)

“Målingen” har form af et retorisk spørgsmål:

“Et flertal i Folketinget vil have en folkeafstemning om det danske EU-forbehold på retsområdet for at omdanne forbeholdet til en såkaldt tilvalgsordning. En tilvalgsordning vil betyde, at Danmark selv kan vælge, hvilke europæiske samarbejder man vil deltage i, og hvilke man ønsker at stå uden for på det retlige område.”

Spørgsmålets ledende karakter fremgår af, at “Danmark selv kan vælge!”.
Det kan man jo kun sige JA til; og det gør de adspurgte da også. Det er lidt uklart hvem ordet “Danmark” i denne forbindelse refererer til. Det kan oplyses, at “Danmark” her betyder : “et flertal i Folketinget” , ikke “et flertal i befolkningen”.

– Til hjælp for tungnemme deltagere i DRs “undersøgelse” tilbydes en hjælpe-oplysning: at et JA “vil eksempelvis betyde, at Danmark kan vælge at deltage i det europæiske politisamarbejde, Europol, men at stå uden for de fælles beslutninger omkring eksempelvis udlændingepolitikken. Støtter du en sådan ændring af retsforbeholdet?

For de ekstra tungnemme, det være sig vælgere eller politikere, har DR sørget for illustrationer til sit pædagogiske projekt, i form af den vel timede krimi-serie i TVs bedste sendetid om grænseoverskridende kriminalitetsbekæmpelse i Europa. Nogen politikere, som Pia Olsen-Dyhr, lader sig gerne vejlede af serien, og refererer til den, som var det virkelighed. Det tror hun måske det er.

Men fiktion kan vel også være lige så god som virkelighed, hvis hensigten ellers er god.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Retsundtagelsen og tagget . Bogmærk permalinket.